„Édes anyanyelvünk” nyelvhasználati verseny

 

Az „Édes anyanyelvünk” nyelvhasználati verseny 45. országos, Kárpát-medencei döntője ünnepélyes eredményhirdetéssel és díjkiosztással zárult 2017. október 15-én Széphalmon, a Kazinczy Emlékkertben. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Kazinczy-díj Alapítvány, Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Közgyűlése, Sátoraljaújhely Város Önkormányzata és a Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola rendezte meg a háromnapos versenyt.

Megemlékezés az aradi vértanúkról

 

Áder János köztársasági elnök is részt vett, és beszédet mondott azon a megemlékezésen, melyet Sátoraljaújhely város önkormányzata tartott az aradi vértanúk 168. évfordulójának alkalmából Széphalmon, a Kazinczy Emlékkertben Kazinczy Lajos szobránál 2017. október 6-án.

„Szent hely, szent az öreg miatt…”

A Nemzeti Örökség Intézete történelmi emlékhelyé avatta Széphalmon a Kazinczy Emlékcsarnokot. Egy sztélével gazdagodott a hely, jelezve, hogy a múzsák kertjében eltemetett Kazinczyra és elévülhetetlen munkásságára minden kornak emlékeznie kell. S bár most avatták a sztélét, Széphalom már a reformkor óta emlékhely, nemzeti zarándokhely. Itt járt és tiszteletét tette Petőfi Sándor, Tompa Mihály, Arany János és még sokan mások.

Arany János: Buda halála

A CsaVar Színház előadását tekinthették meg a látogatók 2017. augusztus 14-én Széphalmon A Magyar Nyelv Múzeumában. A Zempléni Fesztivál szervezésében Arany János történelmi eposza, Buda halála elevenedett meg a magyar költő születésének 200. évfordulója alkalmából.

Varázskert Vackorral a pisze kölyökmackóval

Augusztus 13-án délután vidám gyerekkacaj zengte be A Magyar Nyelv Múzeumát, ugyanis  a tavalyról már jól ismert Varázskert, anyanyelvi kalandjáték került megrendezésre. Az idei tematika a negyven éve elhunyt Kormos István költő, író közkedvelt meséje köré épült, melynek főszereplője Vackor, a pisze kölyökmackó.

XXV. Országos Ifjúsági Anyanyelvi tábor A Magyar Nyelv Múzeumában

Negyedik alkalommal adott helyet A Magyar Nyelv Múzeuma az Országos Ifjúsági Anyanyelvi Tábor rendezvényeinek augusztusban tíz napon keresztül. A tábor résztvevői a XXV. találkozón vehettek részt Széphalmon. Az 1993 óta rendszeresen megrendezésre kerülő ifjúsági anyanyelvi tábor színes programokkal várta a résztvevőket.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitva tartás: november 2-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor